- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
Tabloul lui Modigliani regăsit datorită Panama Papers
Printr-o jonglerie financiară dezvăluită în ancheta din Dosarele Panama, David Nahmad, membru al unei prestigioase familii de "negustori" miliardari de opere de artă ar deţine tabloul "L'Homme assis appuyé sur une canne", pictat de Amedeo Modgliani.
Opera de artă a fost subiectul unui litigiu încă de pe vremea ocupaţiei Parisului de nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Tabloul reprezintă portretul lui Georges Menier, celebrul ciocolatier parizian care a trăit între 1880 – 1933. Pânza este estimată la preţul de 25 milioane de dolari.
Tabloul i-a fost furat lui Oscar Stettiner, un colecţionar de artă evreu care a fugit din capitala Franţei în 1939. Dispărut fără urmă în timpul războiului, tabloul va reapărea pe piaţa de artă în 1996 – adică 50 de ani mai târziu – într-o licitaţie la casa Christie's. O mică societate din Panama, International Art Center, a achiziţionat-o pentru 3.2 milioane de dolari americani.
Philippe Maestracci, fiul şi moştenitorul colecţionarului care deţinea tabloul pe vremea războiului, acuză cu obstinaţie familia Nahmad, unii dintre cei mai faimoşi de pe piaţa colecţionarilor de artă, că a deţinut ilegal tabloul furat.
Această familie multimiliardară şi-a strâns avere în principal din comerţul cu opere de artă. Colecţia lor, estimată la aproximativ 4.500 de opere de artă, dintre care 300 sunt opere de Picasso, este depozitată la Geneva, într-un loc unde proprietarii sunt scutiţi de taxe vamale şi de TVA. Potrivit revistei Forbes, colecţia familiei Nahmad este evaluată la 4 miliarde de dolari.
În justiţie, familia Nahmad a afirmat că tabloul nu le aparţine lor, ci este proprietatea companiei offshore, International Art Center. Dupa dezvăluirile din scandalul Panama, se pare că proprietarii companiei International Art Center sunt nimeni alţii decât cei din familia Nahmad.